Search

UR MOM IS GAY !

new planet Phobo Ultra HD 7680×4320 3840×2160

Привіт, соррі за затримку. Я буду відповідати по порядку. Отже відразу сфокусуємося на рекрутинговій компанії, і розповім як виглядає процес саме при відкритті даного роду агенції.

Почнімо з того, що в Польщі, подібно до України є декілька видів реєстрації бізнесу , – це той самий ФОП, ТОВ, в Пл це називається Діяльність одноособова і Спулка, себто ТОВ.

Якщо ми говорим про ФОП, це дуже зручна модель бізнесу в Польщі, головна фішка польського ФОПУ – це надзвичайна гнучкість в плані податків, і керування фінансовими потоками.

А от якщо ми говоримо про ТОВ, то тут все набагато більш жоще, однак при правильному й грамотному управлінні нічого боятись, варто тільки додатково контролюваи більшість процесів.

ФОП, – ну це зрозуміло, це той випадок, коли одній людині належить 100% акцій фірми, але, щоб його зареєструвати є ряд зобов’язань по документації. Якщо мова йде про іноземців, а в даному випадку я так розумію, що твій колега громадянин україни, – то якщо в нього немає Карти Поляка, або Карти Побиту, себто Вид на жительство ЄС або Польське ну або жінка там полька, то він ніяк не зможе відкрити ФОП.

Інша ситуація з ТОВ. В даному випадку з реєстрація відбувається на 2 осіб і більше, типу одна людина безпосередньо на себе зареєструвати не зможе, правда потім можна викинути з членів управління другу людини і по факту буде Одноосібний ТОВ, але це дуже велика рідкість і воно несе за собою ряд різних траблів на площизні законів і податків.

При відкритті ТОВ, потрібно мати мінімальний стартовий капітал в розмірі 5 000 злотих, що правда краще мати більше, це додасть кращої репутації фірмі, ну й реєстрація безкоштовна, якщо не безкоштовна то коштуватиме вона пару копійок, я особисто реєстрував тільки ФОП і ним й володію, зараз власне переходим на ТОВ, того що ми все більше ростемо й появляються нові клієнти.

Також при відкритті фірми обов’язково повинен бути адрес проведження даної діяльності, знову ж таки, якщо це рекрутиногова агенція, – це обов’язково має бути приміщення, «де можна приймати людей» і залежності від роду діяльності фірми, потрібном мати відповідне місце. В мене було так, що я зареєстрував в себе дома подав той адрес і все проканало. Але це раз може бути раз ні 50-50 словом, іноді може прийти провірка, а у випадку з агенцію додатково може раптом навідатися прикордонна служба або інспекція праці і там вже почнуться більші трабли. Це може бути навіть банальний коворкінг, де в тебе як власника є просто стіл, крісло і ноутбук, але головне, щоб таке місце існувало. Якщо цікавить найбільш дешево, то власне варіант з коворкінгом дуже навіть норм і коштуватиме щось таке до 100 баксів в місяць.

+ варто пам’ятати про адрес до кореспонденції, він може бути один і той же.

Ага і також потім після реєстрації фірми, в мене це тривало як в іноземця з видом на жительство і картою поляка 5 днів. Додатково раджу зареєструвати свою фірму до платників ВАТу, – в даному бізнесі це дуже важливо.

Отже ще раз, 2 особи, мінімальни стартовий капітал, місце проведження діяльності і останнє досить важливе, – це бухгалтер. Найкраще шукати такого бухгалтера, котрий мав досвід з провадженням агенцій, тому що в даному ринку з досвіду можу сказати, що зміни входять в життя раз на 2-3 місяці, тому варто все це відслідковувати і тримати хвіст пістолетом, а грамотний бухгалтер в цьому поможе, навіть банально допоможе скласти умову між 2 фірмами, вирухувати податки, страхівки і буде інформувати натихмяство, типу відразу. Кошт якісного бухгалтера, я плачу наприклад майже 100 доларів в місяць, але ця ціна може сягнути 200 спокійно, якщо бухгалтер має бути прокаченим по агенціям, в мене власне такий є, там ще й в одному офісі адвокат сидить, котрий жосткий муткарь і весь час підкидує класні виходи із ситуації, можу дати контакт ))

Ну це поки щодо такої мериторичної частини по відкриттті

Перш ніж продовжу, хочу повернутись до «стартового капіталу», там я недоговорив, що ці гроші можна буде зразу виплатити після створення фірми, вони нікуди не пропадають.

Відкривати фірму взагалі можуть 2 іноземці, тут без різниці. Тобто твій колега може запросто відкрити на себе і на ще когось, якщо ми говорим про ТОВ.

Тепер що до Бельгії і Польщі. Ну тут однозначно форма А1, але й в даному роді є ряд нюансів. А1 – це такзвана делегація на 3 місяці. Спершу, щоб відправити працівника до Бельгії, він повинен бути зареєстрований на польську компанію, це зрозуміло. В свою чергу під час реєстрації працівників є декілька моделей – це «умова про працю», 2 «умова-про виконання»

Умова про виконання, це дуже зручно, в даному випадку це дозволяє працедавцю зекономити дуже багато коштів, однак у випадку з А1 – це обов’язково має бути тільки умов про працю, вона в свою чергу має ряд зобов’язань для працедавця, таких як наприклад: додатково платити працівнику за його над години, додатково платити у відсотковому відношенні за те, якщо він працюює в вихідні або свята, додатково платити за вечірні зміни, все це там вираховується в відсотковому відношенні і по факту, там дуже жосткі податки приходиться платити і ще дуже важливе це Польський ЗУС, перекладається як Заклад страхівок соціальних, коли ми говорим про страхівку, то я маю на увазі всі страхівки на здоров’я, життя, соціальна страхівка, пенсійна і так далі, там їх безліч і цей кошт, він не є фіксованим, а зростає в залежності від відпрацьованих годин працівником.

Я так розумію, що кожному залежть на тому, щоб якомогабільше залишилось в кармані, тому є ряд функцій у випадку з А1, котрі й ми використовували, щоб зберегти гроші. Але до цього ми ще вернемся, спершу розповім про документи.

Отже спершу працівник повинен перед від’їздом де-небудь закордон, чи то до Бельгії Нідерландів чи Люксибмургу пробути календарний місяць на території польщі. По-друге, з працівнико слід підписати умову про працю, далі йому слід зробити запрошення на основі котрого він зможе приїхати в Польщу, як  правило працівникові потрібно зробити документ під назвою «воєводське ошвядченіє», типу освядчення, це означає, що коли працівник має візу, йому ще слід зробити відповідну приписку по роботі і дана приписка робиться також з цілью, щоб він зміг приїхати в Польщу, або взагалі відкрити візу, якщо в нього нариклад біометричний паспорт. Ну це тема для окремого повідомлення, але такий документ потрібний і час його виконання 2-4 тижні + оплата 200 злотих, є правда пришвидшений метод за тиждень, там оплата 600 злотих.

Ага, також там додаткові оплати, коли ми робимо для працівник «ошвядченіє о праце», ціна 60-90 злотих в залежності від роду виконуваної роботи. Таке ошвядченіє робиться 5 днів і воно є обов’язеовим і засвідчує, що працівник має право виконувати свою роботу легально.

Підсумовуючи :

Нам потрібно, якщо працівник знаходиться на Україні

– запрошення для нього воно робиться певний час, потрібно взятий ого паспортні дані, потім стати на реєстрацію в локальний уряд праці і подати паралельно на ошвядченіє, саме те, котре підтверджує його легальність. Якщо працівник працює в Польщі на якійсь фірмі і вирішив змінити роботу, або в нього біометрія і він хоче на роботу до нас (більше ніж на 3 місяці), то йому слід робити Воєводське ошвядченіє, воно займає до місяця часу, але є необхідним.

Також сама умова а1 з працівником. Додатково більш дрібніші умови, такі як техніка безпеки, протоколи різноманітні і так далі залежить від специфіки праці.

Leave
a comment

X